Høsten 2006 kjøpte Odda kommune lisens på It`s learning. Ordet læringsplattform var nytt for de fleste av oss, men vi fant fort ut at plattformen kunne løse frustrasjonene våre med lagring. Diskettene gikk i bosset! Også de som enda virket… Å lagre på internett var en befrielse. Elevene kunne sitte hvor som helst og på hvilken som helst maskin og fortsette på arbeidet sitt, bare maskinen var knyttet til internett.
Noen praktiske haker er det dog med It`s learning. Plattformen er basert på deler av Officepakken. Skolene har investert i pakken, men ikke alle foreldrene. Da er noen elever i teorien avskåret fra å jobbe videre på dokumenter hjemme. Open Office er, som det også fremgår av ukens leksjon, et alternativ, men en del foreldre er lite datakyndige og Open Office svever derfor enda på nettet.
Å lese boka ”Den femte grunnleggende ferdighet” (Karlsen og Wølner 2006) satte i gang en del spørsmål hos meg. Klassen min og jeg er aktive brukere av It`s learning, men jeg skjønte fort at plattformen ikke var et særlig egnet verktøy å bruke i arbeidet med en helt åpen kollektiv læringsprosess. Skjønt, hvis jeg definerer alle elevene som lærere i et fag kan vi nok få til noe som er åpent i klassen. Heldigvis driver vi prosessorientert skriving. Jeg er til og med veldig godt fornøyd med den delen av verktøyet på plattformen, og elevene synes det er helt greit at resten av elevene ser og gir tilbakemelding på det de har skrevet. Således er de forhåpentligvis godt forberedt til deltagelse i en åpen og bredere kollektiv læringsprosess.
I arbeidet med Google Doc og Bloggen gikk det opp et lys for meg og jeg så at de utfordringene vi har med gruppearbeid sannsynligvis kan løftes ut av It`s learning og over i Google Doc. At flere skriver på et dokument samtidig har jeg aldri prøvd, men beskrivelsene og videosnuttene i ukens leksjon har foreløpig overbevist meg om at dette er noe å prøve ut i min klasse. Spørsmålene jeg stiller meg nå er om 7.klasse greit takler å opprette og drifte en blogg, samt en Google konto med engelsk språk. Men de fleste elevene har en eller flere kontoer på nettet, det være seg ”Gossipgirl”, ”Hotmail”, ”Nettby” eller ulike spillkontoer. De behersker dette med å opprette en norskspråklig konto og drifte denne. De forstår prinsippet med å laste opp filer og via It`s learning har de fått med seg viktig kunnskap om mappestruktur og delvis åpen mappe. Konklusjonen min blir at dette kan mine elever mest sannsynlig klare med god veiledning og øvelse. Men først skal vi lærere i ”ilden”. Det er i grunnen oss den reelle utviklingen i skolen er avhengig av.
søndag 27. september 2009
Abonner på:
Innlegg (Atom)