søndag 25. oktober 2009

Ning og Photoscape

I februar registrerte jeg klassen min på www.ning.com. Det er kun inviterte medlemmer som har tilgang til vårt område, fordi mange av elevene ikke skal ha fjeset sitt i all offentlighet på nettet. Stedet kan tilpasses medlemmenes behov - i alle fall til en viss grad. Vi bruker det til å laste opp bilder og videoer som vi vil vise hverandre eller felles bilder fra skolen eller turer. Pr i dag har vi over 1000 bilder der og foreldrene er veldig glad for å se bilder fra leirskole, skidager osv. Administrator kan også legge inn chattefunksjon, laste-opp-musikk-funksjon ++. Jeg som lærer er administrator og har gitt elevene tilgang. Elevene kan også invitere andre inn, men vi er enig i et sett med regler og det er bare klassens elever som skal ha tilgang. Ning har for oss vært en stor suksess:) Jeg skulle bare ønske jeg visste om stedet for 6 år siden, da hadde jeg fått lastet opp alle bildene jeg tok fra 1.klasse og hadde sluppet å irritere meg over at de gikk tapt i et datakrasj:( Ning kan hermed anbefales!



Ved en tilfeldighet kom jeg over Photoscape. Den lastes ned gratis og den har jeg blitt glad i. Her har jeg kost meg med å lage bordbrikker av kuene på stølen, lage montasjer fra ferier og annet og beskjære bilder i både sirkler og forkanter. Spesielt sirkler har jeg lett etter å kunne beskjære i:) Montasjedelen er kjempestor med over hundre ulike måter og sette sammen bildene på. Her finner du også haugevis med rammer og filter. Her kan du justere størrelsen og lengde/breddeforholdet i bildet ditt. Photoscape oppdateres stadig og skjermfangeren er det siste som er lagt til. Alt er gratis, her er ingen "premiumversjon". Last den ned og kos dere!!



Kuene på stølen ga jeg en omgang i Photoscape, skrev dem ut i A3 og laminerte dem. De er fine bordbrikker til hverdag og fest:)Her ser du en av dem.


De samme kuene laget jeg montasje av.


Her kan en også putte inn ulike former på rammene, fra hjerter til sirkler til ....ja, det finnes uendelige muligheter når du kombinerer dem.



Eh...som du ser er det lurt med hvit bakgrunn når du beskjærer til sirkel....

Jeg anbefaler med dette innlegget både Ning og Photoscape på det varmeste! Siden de er gratis skulle de jo også passe bra inn i vårt studium:)

torsdag 15. oktober 2009

Digitale bilder

Jeg har alltid tatt mange bilder og er egentlig henrykt over oppfinnelsen "digitalt kamera". Det jeg ikke er så flink til er å velge ut hvilke bilder som skal lastes ned på pcen, det er lett å laste ned alle - og så blir de der...og tar opp plass. Det som imidertidig er greit er at det finnes flere bildebehandlingsprogrammer, nå også gratis, en kan bruke for å fikse på bildene som ikke ble helt bra. Men det beste er jo å vite litt om hvordan bildene blir best mulig og tenke på komposisjonsmessige virkemidler før en knipser i vei. På det første bildet av Lukas her, er han i midten.


Bilder tatt, der hovedmotivet er på midten blir gjerne symetriske på et vis, noe som fort kan bli kjedelig. Like mye luft på begge sider av et hovedmotiv føler jeg på en måte kan gi ubalanse da motivet trenger mer luft i den retning motivet ser eller vender seg.
Neste bilde har jeg egentlig beskjært slik at Lukas ligger omtrent i "det gyldne snitt". Blikket vårt blir ubevisst trukket mot det "det gyldne snitt" og og jeg føler at motivene ofte kommer godt til rette nettopp i "det gyldne snitt". I alle fall liker jeg dette siste bilde best.


Jeg har alltid vært svak for kvadratiske bilder - uvisst av hvilken grunn;) Spesielt takkekort synes jeg er fint i kvadratisk form. Dette bildet av Lukas synes jeg er bedre enn det første breddeformatet, selv om motivet er plassert på midten. Kanskje fordi det er en del luft under motivet. Snøen balanserer mot himmelen. Men jeg tror bildet hadde blitt enda bedre om han hadde sett i kameraet og ikke ut av bildet.


Men som det går fram av leksjonen - reglene gjelder ikke alltid - heldigvis. Bildet under har jeg hentet fra Flickr cc. Det er bort i mot symetrisk, men jeg synes det er tøft. Kanskje fordi det er originalt og en artig effekt med speilinga.



Jeg har hatt det med å ta oversiktsbilder - og irriterer meg over det når jeg ser på bildene. Det er vanskelig å vite hva jeg egentlig har tatt bilde av, var det bålet eller han som spiste pølser? Helst vil vi ha alt med på et bilde. Av og til husker jeg på dette og er blitt flinkere å gå tett innpå motivet. En trenger ikke se hele hunden for å se at han slapper av i lyngen. Og litt lyng er bevisst tatt med;)



De nærbildene jeg tar er jeg som oftest veldig godt fornøyd med. Klare nærbilder der en ser rynker, melkebarten, værhår, fargen på øynene og andre detaljer gir en nær og tett opplevelse jeg liker.

Andre virkemidler som jeg liker er en klar del og en uklar del. Bildet under har min sønn på 11 år tatt og jeg synes det ble fint med uklar lyng i forgrunnen. Det klare motivet, i dette tilfellet meg, står i kontrast til det uklare og trer fram i bildet selv om det ligger bak. Den røde genseren mot den blå himmelen er vel også med på å hjelpe blikket mot hovedmotivet.


I tillegg er jeg vel også plassert omtrent i "det gyldne snitt";)

På nettstedt Flickrcc ligger det så mange fine og tøffe bilder at det er vanskelig å velge et å kommentere, men jeg liker bilder med linjer i. Linjer som leder blikket. Linja på bildet under som leder mitt blikk er strandlinja. Den viser vei ut mot havet og en fargerik himmel. Men først leder den mot naustet, som også er plassert i "det gyldne snitt". Forgrunnen er rolig, både i farge og innhold. Dette gjør at det røde naustet kommer til sin rett, sammen med plasseringen. Himmelen bak naustet er fargerik, men skylinjene går ikke over mønet. Slik føler jeg at himmelen forlenger naustet. Skyene, naustet og horisonten i det fjerne er omtrent parallelle linjer. Rolig, flat sjø, fargene og linjene gir bildet et rolig og fredelig inntrykk. Men det er det røde naustet som gjør bildet verdt å se på - uten det, hadde det blitt et kjedelig bilde.

søndag 4. oktober 2009

Læringsressurser på internett

Internett er et digert bibliotek, stappfullt av digitale læringsressurser. Det sitter ingen blide bibliotekarer klar til å hjelpe deg, men søkemotorer som gir deg fra null til mange millioner lenker om emnet du søkte på. Det blir din jobb å finne ut hvilke lenker som er relevante for deg. Jeg mener at i min lærerjobb blir det å finne relevante læringsressurser på internett, en naturlig del av forberedelsen.

Gode læringsressurser på internett kan være et nyttig tillegg til, eller i noen tilfeller, et alternativ til læreboka. Gode læringsressurser for mine elever definerer jeg først og fremst som sider med et språk de kan forstå og som gir dem objektiv fakta, fortrinnsvis da med den informasjonen de er på jakt etter. De fleste av mine elever er aktive brukere av Wikipedia. I noen tilfeller er Wikipedia en god læringsressurs for dem, men ofte viser det seg at sidene har et vanskelig språk for 11-12 åringer og de skjønner knapt halvparten av det de har lest. Læringsutbyttet blir da lite tilfredstillende. Til felles bruk i klassen mener jeg likevel Wikipedia er grei å bruke da vi i fellesskap klargjør vanskelige ord og begreper og slik får hektet ny kunnskap på det elevene vet fra før.

For ei tid siden fikk elevene mine i oppgave å sammenligne Wikipedia og SNL. (SNL er jo blitt gratis på nett siden Leif Harboe skrev norskboka.no.)
De fleste av elevene hevdet at de likte Wikipedia beste fordi disse sidene hadde mange lenker og ga masse informasjon. SNL ville de helst ikke bruke da de ble distrahert av blinkende reklame og irriterte seg over lite tekst og få lenker. Jeg synes det var interessant å få vite hvordan elevene mine oppfatter ulike læringsressurser på internett og de har rett i at Wikipedia utmerker seg med hypertekstualitet og informasjon om det meste.

Om ikke Wikipedia og SNL sine ressurser på nett spesielt er beregnet for barn og unge, finnes det en god del læringsressurser som nettopp er det. Til en del av læreverkene som brukes på skolen vår, har forlagene også laget nettsteder som hører til bøkene.
Geir Winje hevder i sin artikkel "Å være digitale i religion, livssyn og etikk (RLE)" (Hildegunn Otnes (red) 2009:73) at nettstedene til en del RLE-læreverk i stor grad erstatter de gamle elevarbeidsbøkene. Det er ikke usannsynlig. Men forhåpentligvis gir lærebøkenes nettsteder en merverdi i forhold til papirversjonen av arbeidsbøkene, nettopp pga. hypertekstualitet, interaktivitet eller multimodalitet. Nettstedet Lokus123 er blant annet inngangssida til Midgard og Yggdrasil, henholdsvis samfunnsfag-og naturfagbøkene til Aschehoug. Bilder, filmsnutter og animasjoner visualiserer fagstoffet og gir liv til faget. Vi ser på vår skole at elevene blir ekstra motivert og konsentrert når de får jobbe med ulike oppgaver på nettet. Der får de som regel svar med en gang om de har klart en oppgave eller ikke og de er aktive på en annen måte enn når de sitter med selve læreboka.

Når jeg planlegger ei økt på et nettsted knyttet til et læreverk, gir det meg en trygghet fordi jeg vet at dette nettstedet har et språk for barn og unge og inneholder relevant informasjon i forhold til det temaet vi jobber med.

Å øve opp elevenes mottakerbevissthet er viktig. Løsningen kan være at elevene leser opp historien sin, holder et foredrag om temaet sitt eller viser tegningen sin foran klassen. Med internett kommer det enda en mulighet. Elevene kan vise arbeidet sitt til hele verden. Det er ikke lenger forbeholdt forfattere å nå et stort publikum. Med få tastetrykk kan alle som vil legge hva de vil ut på internett. Internett er gått fra å være en leseweb til å bli en lese / skriveweb (Leif Harboe 2008:11) Og ikke bare det, også opplasting av bilder og videosnutter er lett med dagens brukervennlige internett. På YouTube ligger mange småfilmer, også laget og publisert av elever. Jeg har plukket ut en monsterhistorie, som du kan se HER:



Det var flere historier å velge mellom, men denne skilte seg litt ut. Jentene bak filmen hadde latt seg inspirere av den profesjonelle filmindustrien og har med en sekvens som viser tabber og at det er et møysommelig arbeid å produsere en sammensatt tekst (historie). Da jentene snakker om "takning 57" aner vi at det ligger mye arbeid (og latter) bak en liten filmsnutt på YouTube.

--------------------------------------------------------------------------------

Litteraturliste og webadresser:

Harboe, L. (2007) Norskboka.no - digitale verktøy i norskfaget. Oslo, Universitetsforlaget

Otnes, H. (red.) (2009) Å være digital i alle fag, Oslo, Universitetsforlaget

Lokus123 [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.lokus123.no/?marketplaceId=123&languageId=1&siteNodeId=1845625

Wikipedia [Internett] Tilgjengelig fra: www.no.wikipedia.org

Store Norske Leksikon [Internett] Tilgjengelig fra: www.snl.no

Monsterhistorie [Internett] Tilgjengelig fra: http://www.youtube.com/watch?v=inEbJshCus4